Škola košarke BBY osnovala mlade selekcije Starog Grada za kantonalno takmičenje

Košarkaški klub i Škola košarke BBY (Bosnian Basket Youth), koja od prošle školske godine u četiri starogradske osnovne škole održava treninge, oformila je tri košarkaške selekcije Starog Grada za kantonalno takmičenje.

KK BBY je osnovan 2017. godine, a kao osnovnu misiju ističu reaktiviranje košarkaškog sporta kod mlađih uzrasta, od prvih školskih dana. Odličnu podršku od početka su dobili od rukovodstva četiri starogradske osnovne škole (Mula Mustafa Bašeskija, Saburina, Vrhbosna i Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković), a od idućeg mjeseca će započeti treninge i u preostale dvije osnovne škole iz Starog Grada.

Ovaj kvalitetan rad je prepoznala i Služba za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad koja će u saradnji sa KK BBY u decembru pokrenuti premijernu sezonu Košarkaške lige osnovaca Starog Grada. Kao uvertira pred to takmičenje je osnivanje tri košarkaške selekcije Starog Grada, koje će uzeti učešće na kantonalnom takmičenju u oktobru mjesecu. „Prijavili smo tri tima: minibasket (košarkaši) rođeni 2005. i mlađi, minibasket (košarkašice) rođene 2005. i mlađe i kadeti (košarkaši) rođeni 2001. i mlađi. Jedan od ova tri tima planiramo voditi na međunarodni turnir u Italiju u junu 2018. godine. Ovo su djeca iz Starog Grada i oni će na neki način biti reprezentacija Starog Grada u košarci“, kazao je član uprave BBY Admir Sakoč.

Koliko je rad KK BBY sa mladim osnovcima iz Starog Grada u vrlo kratkom vremenskom periodu prepoznat, govori činjenica da su na svečani završetak treninga za školsku godinu 2016/2017. došli zlatni mladi BiH reprezentativci iz 2015. godine. Ceremonija je održana u junu u novoizgrađenoj sali OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“. Polaznicima je dresove tada podijelio lider seniorske košarkaške reprezentacije BiH Džanan Musa, a tu su bili i ostale nade naše košarke Njegoš Sikiraš, Sani Čampara, kao i selektor te slavne selekcije Josip Pandža i njegov pomoćnik Enes Numanović.

Izvor: Općina Stari Grad

Leave a comment

PRIJAVITE SE ZA NOVOSTI