BC-BBY

Riječ direktora

Draga djeco, poštovani roditelji,

Već 28 godina radim u košarci, sa mlađim uzrastima. Ipak, još uvijek me i mladi i košarka iznenađuju svojom kreativnošću, dinamikom, inteligencijom.  Jedan veliki pjesnik rekao je u jednom velikom stihu: „bez sumnje je zvjezdano sve što ti dugujem…“, govoreći o ljubavi.

Ljubav i posvećenost radu sa mladima je poput ove. Rad sa mladima je dugoročan proces, čiji rezultati dolaze sporo. Ali kada ste u omladinskom sportu tako dugo i vidite kako mali početnici postaju veliki igrači…. A oni su samo dio toga što zovemo sport mladih jer  jednako toliko zadovoljstva mi donose i nekadašnja djeca, sadašnji mladi ljudi koje susrećem svaki dan, koji su postali ljekari, nastavnici, službenici, vrijedni radnici, mladi roditelji, koji na svoju djecu prenose ljubav za sport i sa radošću se sjećaju naših sportskih dana. Ta sjećanja govore mi više od naučnih studija: sport im je bio važan (i drag). To je neprocjenjivi, „zvjezdani“ dio ovoga poziva.

Svi imaju pravo na igru… Jer bez obzira što kasnije postali u životu, igra i druženje ostaju najljepše uspomene iz djetinjstva.

Dječija igra je uvijek više od igre. Ona je sastavni dio spoznaje, građenja osjećaja svijeta. Kada govorimo o igri, obično naglašavamo slobodu, stvaralaštvo, kreativnost i zabavu. A igra ima i svoj drugi bitni aspekt: pravila. Igra je kreativnost i stvaralaštvo unutar zadanih pravila. A pravila moraju da važe za sviju jednako. U sportu, mladi veoma spontano prihvataju ovu činjenicu i veoma spontano primjećuju kada nije tako. U tome je velika odgovornost sviju koji rade sa mladima. Poruke koje šaljemo svojim postupcima obično su jače od onih koje nastojimo uputiti riječima.

Zbog toga, pored ljubavi, ono što zaista moramo imati u radu sa mladima je Poštovanje.

Poštovanje prema svakom našem malenom članu, Poštovanje prema onome što radimo, Poštovanje prema velikom sportu zvanom košarka i Poštovanje prema činjenici da ste nam ukazali svoje povjerenje.

Biće nam veliko zadovoljstvo ako se odlučite družiti i trenirati sa nama.

Sportski pozdrav

Admir Sakoč, Direktor

 

PRIJAVITE SE ZA NOVOSTI