NAŠ NAJDRAŽI IGRAČ!!!

 USPJEŠAN KRAJ PRVE SENIORSKE SEZONE ZA KK BBY / KK ILIDŽA

Prva seniorska sezona KK BBY/KK Ilidža je iza nas. Uložili smo mnogo, a dobili više od očekivanog.

Naša mlada ekipa igrača juniorsko-kadetsko-mlađe kadetskog statusa u svojim seniorskim nastupima postizala je okruglo 86 poena u prosjeku po utakmici. U tom segmentu smo druga ekipa u kompletnoj A2 ligi, računajući obje grupe Sjever i Jug (u konkurenciji od ukupno 15 ekipa), a od sedam protivnika naše grupe Jug, odnijeli smo barem jednu pobjedu nad njih pet.

Kao ubjedljivo najmlađa ekipa A2 lige sa prosjekom godina od 16, na kraju sezone pokazali smo šta znači upornost, kontinuiran i naporan rad. A zapravo, tek smo na početku!

Neprocjenjivi podaci i činjenice za naše jednako mlade klubove Ilidžu i BBY.

U samome početku rada sa mladima moramo jasno odrediti cilj. Da li je cilj u radu sa mladim igračima eksponiranje trenera (rezultat) ili je cilj stvaranje igrača – što svakako nije lak put. Mi smo odabrali pravljenje igrača – ali ni to ne treba shvatiti isključivo. Svakako da je za to potrebno okruženje – naglasili smo značaj takmičenja, pobjeda i poraza. Zbog toga je možda bolje reći da smo mi odabrali strategiju “rezultat u funkciji pravljenja igrača”, umjesto “igrač u funkciji pravljenja rezultata”.

U funkciji ovog cilja su i sve ostale aktivnosti, naša organizaciona struktura i metode rada.

Naš pristup takmičenja bazira se na potrebi da takmičenja budu u funkciji podizanja intenziteta i interesantnije igre, razvoja košarkaških vještina, samopouzdanja i razvoja igrača, a ne obrnuto. Kod nas mladi igrač ima i pravo na “grešku” u igri. Svrha takmičenja u najmlađim dobnim skupinama nije rezultat, pobjeda, rangiranje.

Takmičenje je korisno za ako djeca / mladi igrači uče / nauče:

– o svojim sposobnostima i ograničenjima,

– kako postaviti ciljeve,

– podnijeti gubitak,

– razvijati vještine rješavanja problema,

– pravila igre,

– nastupati pred drugima,

– igrati sa drugima i sl.

Takmičenje može naškoditi djetetu / mladom igraču ako:

– uzrokuje tjelesne ili emocionalne povrede ili oboje,

– naglašava pobjeda pod svaku cijenu,

– podriva samopouzdanje djeteta ili ga ponižava,

– smanjuje potrebu za brigom o drugima,

– vrijeđa samopoštovanje,

– uzrokuje neprijateljstvo,

– uzrokuje agresivnost.

Trebamo znati put pravljenja igrača, jer činjenica je da nije isto praviti igrača i praviti rezultat sa mladima.

Uloga sportske nauke je neophodna u razvoju sporta i sportiste.

Talenat je možda najvažniji faktor visokih sportskih dostignuća, ali samo uz trening koji se zasniva na principima sportske nauke. Sportska nauka je prvo usmjerena na identifikaciju sportskog talenta pa onda na njegov razvoj. Treneri i ostali koji se bave sportskom naukom moraju usko da surađuju. Činjenica je da određeni nivo kvaliteta sportiste zavisi od određenog broja faktora, od kojih svaki ima određeni relativan značaj za neku sportsku aktivnost. Puno je ljubavi, znanja, energije uloženo u ove mlade ljude, do sada. Naravno, velika su i materijalna sredstva uložena u njih. Neki od njih koji imaju zasluženi “forsirajući” tretman ove sezone će odigrati preko 50 zvaničnih utakmica, što nam je i cilj.

Na kraju, u utakmicama koje su iza nas bilo je mnogo neizvjesnih perioda, utakmica, napada i odbrana, produžetaka itd. gdje nije bilo lako preuzeti odgovornost. Međutim, u svim tim situacijama odgovornost je uvijek, ali baš uvijek, preuzimao naš najdraži igrač, igrač u kojeg polažemo nade, a to je – MLADI IGRAČ!

Zapravo je ovo naša ubjedljivo najveća pobjeda ove sezone, a ponos izazvan ovom činjenicom, ničim nije mjerljiv.

 

Vaš KK Ilidža i KK BBY

Leave a comment

PRIJAVITE SE ZA NOVOSTI