KODEKS PONAŠANJA IGRAČA SELEKCIJA KK ILIDŽA I KK BBY

Poštovani igrači/ice, obzirom da smo sada došli u fazu da radimo na ovim stvarima, koje su izuzetno važne za nas i za Vas, molim Vas da ovo pažljivo pročitate i primijenite na terenu u toku treninga i utakmica.

TRENING:

 1. Igrači mogu da ne dođu na trening, ali samo pod uslovom da su najavili treneru svoj izostanak na vrijeme i na način, koji je dogovoren.Također, važno je naznačiti, da se ne možete javljati, na način, recimo u slučajevima, ne dođete jedan ili dva treninga, pa idete recimo na drugi ili treći, pa se tek onda javljate za „davno“ prošlo vrijeme. Poruka koji pošaljete mora biti formulisana na sljedeći način, prvenstveno zbog, Vaše općte kulture komunikacije.

Primjer poruke: Poštovani treneru, ja nisam u mogućnosti večeras doći na trening, zbog………….. (navesti razlog).   M………….    M…………  (vaše prezime i ime). Kao razlog nemojte navoditi to, recimo da niste kući …… i slično. Također, ne možete jednu te istu poruku kopirati više puta i slati, jer mora postojati minimum poštovanja i trebate uložiti barem malo truda da bi  vaš trener shvatio da vam je ipak žao jer ne možete doći….Isključivo igrači pišu poruke i javljaju se, ne roditelji.

 1. Igrači mogu da zakasne na trening ali pod uslovom da su najavlli svoje kašnjenje. Naravno, kada je ono realno i iz opravdanih razloga.
 2. Ukoliko igrač nije spreman da radi trening OPTIMALNO maksimalno, treba to reći treneru, prije početka treninga ili ako osjeti tokom treninga treba da  kaže treneru i treba da prestane  sa radom.
 3. Igrači trebaju raditi na treningu ANGAŽOVANO I ISPRAVNO, maksimalno, gledao ih trener ili ne.
 4. Igrači uvažavaju svoj saigrače, igraju „čisto“ i bez NESPORTSKIH prekrašaja. Svaki nesportski prekršaj će vaš trener sankcionisati ODMAH i upozoriti vas. U slučaju da se ponovi bit će primoran da vas pošalje  na klupu do kraja treninga. Ovakve situacije kvare dobar ambijent i atmosferu i razvodnjavaju rad na treningu.
 5. Na poziv trenera „aplauzom“, igrači dolaze sprintom i rade „step.“
 6. Obavezan rad u „čekaoni!“. To je dopunski rad i način kako da brže napredujete.
 7. Slušati ALI ČUTI, GLEDATI ALI VIDJETI upute trenera u toku treninga. Za sve najasnoće konsultovati trenera.
 8. Zabranjeno je vrijeđanje suigrača po bilo kojoj osnovi, destimulativna priča i gestikulacije nisu dozvoljene – svi koji dođu na trening imaju pravo da rade trening u sportskoj atmosferi i da se osjećaju potpuno ravnopravno  u svakom pogledu, bez obzira na trenutno znanje, ime, izgled i bilo koji status. Ovo se podrazumijeva uvijek i svugdje u našem sportskom kolektivu.

UTAKMICA:

 

 1. Svi igrači na klupi trebaju bodriti svoje suigrače koji su u igri i „proslaviti“ svaki koš, SVAKU POŽRTVOVANOST ILI DOBRU ODBRANU.
 2. Kada je time-out, igrači koji su u igri trče sprint na klupu, sjedaju, a igrači koji su bili na klupi, ustaju se i  pozdravljaju igrače koji su bili u igri. Igrači sa klupe, također,  te slušaju trenerov time-out.
 3. Svaka  izmjena igrača u toku utakmice ili treninga: Sprint igrača koji izlazi do mjesta izmjene, izvršiti motivirajuću izmjenu, pozdraviti igrača koji ulazi, reći mu koga ili koji broj čuva. Isto vrijedi i za igrača koji ulazi. Na poziv trenera sprint do mjesta izmjene.
 4. Igrač koji izlazi treba pozdraviti sve igrače na klupi, kao i oni njega i sjesti na kraj klupe.
 5. Kada se desi da protivnički igrač ili Vaš suigrač, pored vas padne, pružite mu ruku i podignite ga Vi.
 6. Igrač ne smije dobiti tehničku grešku  u toku utakmice.
 7. Ukoliko je dobije  tehničku ide na klupu i ne ulazi do kraja utakmice, te sam plaća svoju tehničku grešku.
 8. Igrač nema pravo da komentariše sudijske odluke, komentarima i gestikulacijama, verbalno ili nevarbalno.
 9. Ukoliko mu je dosuđena lična greška, mora da podigne ruku.
 10. Igraču koji da asistenciju  i nakon kojega date ili ne date poen,  morate se podizanjem ruke zahvaliti na asistenciji (neverbalno) i verbalno („bravo“….).
 11. IZBODRTI SAIGRAČA U SLUČAJU PROMAŠAJA ILI GREŠKE. SIGURNO NIJE ŽELIO DA PROMAŠI I OTEŽA TIMU.
 12. Baciti se za svakom loptom, koju je i nemoguće stići. U protivnom igrač ide na klupu.
 13. Zabranjeno je komunicirati u toku utakmice, poluvremena i na završetku utakmice sa gledaocima i roditeljima, verbalno ili neverbalno. Slušati savjete sa strane, nekoga? Ići u toku zagrijavaja, na poluvremnu do gledališta, na „razgovor“ sa mamama, tatama i poznanicima, na slikanje itd. Slušate savjete isključivo Vašeg trenera. U slučajevima da nije tako, igrač ide na klupu.
 14. Na trenerove savjete, komenatre, upustva u toku igre i u pauzama nije dozvoljeno gestikulirati i upućivati komentare.
 15. Igrač koji je zakasnio na dogovoreno vrijeme okupljanja prije početka utakmice a nije se javio, ne može igrati. Ne skida se u sportsku opremu, sjedi na klupi zajedno sa svojim suigračima i prati utakmicu.

 

Ovo su temeljini zahtjevi košarkaškog sporta. Morate ih poštovati ako želite biti u ovom sportu i ovoj sredini. GRADIMO SISTEM ISPRAVNIH VRIJEDNOSTI.

Ako  imate nejasnoća, te ukoliko imate bilo kakav problem unutar tima, zatražite od trenera sastanak i on će vam dati termin na kojem možete razgovarati o bilo kojoj temi.

 

“KRAFTWER SISTEM “

KK ILIDŽA I KK BBY

Leave a comment

PRIJAVITE SE ZA NOVOSTI