Parada dječijih osmjeha i igre u Štrosmajerovoj ulici

Parada dječijih osmjeha i igre u Štrosmajerovoj ulici„Dani otvorenih vrata Goethe Instituta“

U petak, 19. aprila u Štrosmajerovoj ulici je održana manifestacija  „Dani otvorenih vrata Goethe Instituta“u sklopu koje je odigrana Basket liga za osnovce sarajevskih škola, košarkašice i košarkaše iz općina Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar i  Stari Grad.

U pitanju je projekat koji je rezultat zajedničke saradnje Goethe Instituta sa partnerima, našim KK BBY, KK Rolling iz Hadžića te Općinom Stari Grad.

Ovaj cjelodnevni događaj, dječijom igrom, osmjehom i pjesmom krasio je ulicu.

Početak događaja označio je defile 200 učesnika koji su sa balonima prošetali gradom do Štrosmajerove ulice.

Nakon toga, košarkaši podjeljeni u 15 timova takmičili su se za titulu najboljeg. Svaki tim je nosio naziv istaknutog njemačkog ili BH pjesnika i naučnika, koje su predstavnici timova kroz kratki tekst predstavljali prije utakmica.

 „Daj koš više i pobjedi“ bio je završni dio takmičenja obilježen napetom atmosferom koja je na kraju donijela pobjednika, ekipu „KEPLER ŠMEH“.

 

Istovremeno, predstavnici Goethe Instituta družili su se sa mladima kroz igru i crtanje, kreativne i edukativne radionice s ciljem podizanja ekološke svijesti građana, promovisanje zdravog života te inkluzivnog pristupa u radu s djecom tokom školskih i vanškolskih aktivnosti.

Nakon događaja, dječaci i djevojčice pokazali su svoju posvećenost projektu te zajednički očistili ulicu.

Svoje želje, nade i snove pisali su na papire, koji su potom, okačeni o balone odletjeli u univerzum, kako su to zajednički nazvali. Većina njih odnosila se na nastavak i uspjeh u košarkaškoj karijeri.

Prisutne je kroz zanimljive sportske komentare zabavljao Danko Delibašić – moderator događaja, a zagrijavanje uz muziku omogućio je DJ Kontra.

   

Na kraju dana, svi su dobili medalje, a najbolji košarkaš, košarkašica i najmlađi učesnik –  pehare.

Zahvaljujemo se roditeljima i direktorima škola, koji su oslobodili đake obaveza i došli da igraju sa nama i bodre svoje najmlađe.

Također, posebnu zahvalnost dugujemo Alexandri Mittler, te Mirzi Kovačeviću ali i cjelokupnom timu Goethe Instituta, koji su sa velikom predanošću i strpljenjem cijeli dan proveli u radu sa djecom.

 Zahvaljujemo se i partnerima iz Općine Stari Grad, posebno Senadu Musiću, Mensudu Handžiću i Enidi Osmanagić, koji su bili naši gosti. 

 

Još jedan uspješan projekat je iza nas, te sa nestrpljenjem očekujemo nova druženja i igre čiji planovi i realizacija slijede vrlo brzo.

 Vaš KK BBY

Leave a comment

PRIJAVITE SE ZA NOVOSTI