Koliko je higijena bitna u sportu?

Naše tijelo se zaprlja raznim materijama u toku svakodnevnih aktivnosti u koje ubrajamo i trening. Zato je jako bitno pridržavati se određenih zdravstveno – higijenskih mjera tokom treninga.

Poštovani roditelji, dragi članovi 

Tema koja je aktuelna i svakako uvijek bitna jeste higijena u sportu i svakodnevnim aktivnostima naše djece. Objavljujemo tekst jednog od naših trenera, koji vam može biti vodilja i dati osnovne informacije u vezi sa ovom temom.

Piše: Arman Bjelosević, magistar sporta i tjelesnog odgoja

 

HIGIJENA I SPORT

„U današnjim uslovima života i rada sport predstavlja veoma važno područje, u kojem čovjek na specifičan način može ispoljiti svoje, prije svega stvaralačke kretne strukture i motoričke sposobnosti“ (Malacko i Rađo, 2004). Sport je moćno sredstvo razvoja i održavanja fizičkih sposobnosti pojedinca i širokih masa, pod uslovom da se zasniva na naučnim osnovama i odvija planski i sistematski, pod vodstvom stručnjaka.Jedino tada sport pozitivno djeluje i na psihičke osobine čovjeka: volju, drugarstvo, istrajnost, karakter.. Jačanjem pozitivnih osobina izgrađuje se pored ostalog i pozitivan odnos prema životu i radu, što je moguće samo uz poštivanje svih njegovih segmenata i principa. Jedan od tih segmenata jeste higijena sporta.

„Higijena je nauka koja se bavi promocijom, očuvanjem i unapređenjem zdravlja. Obuhvata opšte i praktične postupke koji služe sprječavanju bolesti i njihovog širenja te poboljšavanju zdravlja“(Centar zdravih navika, 2020). Njeno osnovno načelo je „bolje spriječiti, nego liječiti“, a krilatica da je čistoća pola zdravlja, dovoljno govori o njenoj važnosti! Higijena teži, ne samo tome da spriječi nastanak bolesti već i da poboljša radnu sposobnost i produži ljudski život te ga učini ljepšim.

Veoma je bitno govoriti o ličnoj higijeni koja podrazumijeva skup postupaka kojima održavamo čistoću našeg tijela, odjeće i obuće koju svakodnevno koristimo, kao i higijenske navike u pogledu načina življenja.

Naše tijelo se zaprlja raznim materijama u toku svakodnevnih aktivnosti u koje ubrajamo i trening. Zato je jako bitno pridržavati se određenih zdravstveno – higijenskih mjera tokom treninga.

Posebno je značajna higijena i adekvatnost opreme za realizaciju sadržaja tokom trenažnog procesa. Neophodno je da svi učesnici treniraju u čistoj sportskoj odjeći i obući. Također, na trening treba da dolaze uredno i pristojno obučeni, u odjeći prilagođenoj vremenskim uslovima (Rašidagić, Manić, Mahmutović, 2016). Nije dozvoljeno u istoj odjeći i obući doći na trening i trenirati. Nakon ulaska u svlačionice potrebno je djecu učiti da svoje stvari slože na vješalice ili stave u torbu ukoliko vješalice nisu dostupne a torbe da drže na klupama, ne na podu. Obavezno spakovati djeci rezervnu opremu koju će obući nakon treninga kada se oznoje (rezervne čarape, donji veš). Nošenje peškira i flašice za vodu je također obavezno! U toku treninga nepohodno je često prati i dezinfikovati ruke.

Dragi roditelji pomozite nam da djeci usadimo pravilne zdravstveno – higijenske navike i učinimo njihov život kvalitetnijim i boljim, teda im bavljenje sportom da postane užitak.

 

Vaši  KK BBY i KK Ilidža 

Leave a comment

PRIJAVITE SE ZA NOVOSTI