04. 05. 2018. Festival košarke – Dan kao San

Koliko traje jedan dječiji dan? Svi satovi ovoga svijeta rekli bi spremno: 24 sata.

Ali mi znamo – poneki je dan baš kao san: to koliko je stvarno trajao je potpuno nevažno naspram onoga što nam je značio.

Naš 04.05.2018. – dan Festivala košarke, za nas koji smo bili tamo trajao je: puno, puno igre, puno zabave, uzbuđenja, izvanredne ljudske toplote, radosti i emocija pod plavim nebom Starog Grada.

Osnovci šest 6 osnovnih škola sa područja Starog Grada (OŠ “Edhem Mulabdić”, OŠ “Hamdija Kreševljaković”, OŠ “Saburina”, OŠ “Šejh M. Ef. Hadžijamaković”, OŠ “Vrhbosna”), krenuli su u 9.30 da svojim laganim koracima i loptama probude kišom okupane i suncem posušene ulice Ferhadiju i Štrosmajerovu. Tako je započeo naš Festival košarke. Šta ulice čini ulicama? Ni ploče kojim su popločane, ni zgrade kojim su oivičene. Ulice ulicama čine koraci. Što više koraka ljepša ulica. Što lakši koraci, sretnija ulica. A naši su bili najlakši, najrazigraniji koje možete zamisliti – dječiji koraci. Zato su naša Ferhadija i Štrosmajerova taj dan bile najljepše ulice svijeta.

Djeca su bila izvanredna. Osam sati čiste košarke. Osam sati čiste igre, sportskog duha, nadmetanja. Čak ni kiša, koja je svratila da nas malo “rashladi” nije omela žar takmičenja.

Ovako su se plasirale naše ekipe:
1. OŠ “Vrhbosna”
2. OŠ “Hamdija Kreševljaković”
3. OŠ “Šejh M. Ef. Hadžijamaković”
4. OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”
5. OŠ “Edhem Mulabdić”
6. OŠ “Saburina”

Ali plasman, pobjede i porazi nisu tako važni. Važna je bila igra. A u igri, svi su bili dobri. I zaslužili sve svoje medalje, diplome, pehare, i svakako – da se ovaj dan igre ponovi.

Ali taj dan izvanredni su bili i odrasli.

Zahvaljujemo se svima koji su omogućili da ovaj dan bude tako lijep:

Ljudima iz Općine Stari Grad koji su nam povjerili organizaciju ovog projekta, zajedno sa nama iz Košakaškog kluba BBY radili na ovom projektu, i propratili ga sa tako puno emocija;

Direktorima osnovnih škola koji su imali toliko otvorenosti prema vanškolskim aktivnostima, odvojili vrijeme i pružili podršku svojim učenicima, pokazavši tako da njihova briga za dobrobit djece ide mnogo dalje od školskih programa;

Roditeljima koji su odvojili vrijeme i učestvovali dušom i srcem u našem festivalu;

Uposlenicima i vlasnicima objekata u Štrosmajerovoj ulici koji su nam bez iznimka ponudili pomoć, i našim novim prijateljima iz slastičarne koja su za djecu rezala tortu;

Našem dragom vilenjaku, Danku Delibašiću, koji je vodio program i dodao mu nešto čiste čarolije;

Naše goste sa revijalnih utakmica, i sve, baš sve ljude koji su nam taj dan uputili dobre želje.

Admir Sakoč
KK BBY

[widgetkit id=”23″ name=”Strosmajerova”]

Leave a comment

PRIJAVITE SE ZA NOVOSTI