Bavljenje košarkom

 

Pozitivni uticaj na zdravlje 

1. Izdržljivost: Kao i drugi sportovi visokog intenziteta, košarka je dobra za kardiovaskularni sistem. Između perioda trčanje, skakanja, vođenja lopte i perioda odmora djeca sudjeluju u ukupnom interval treningu, bez da su toga i svjesni (Interval- trening – pojam koji označava trening u kojem se smjenjuje više aktivnosti koje zahtijevaju različit stepen brzine, napora i sl.).  Interval trening povećava aerobni kapacitet, razinu energije i metabolizam, što zauzvrat pomaže djeci da se bolje koncentriraju u školi.

 

2. Motorička kontrola: sposobnost da kontrolišemo pokrete naših ruku i nogu u prostoru može doći prirodno, ali sposobnost kretanja i šutiranja na koš s preciznošću tokom košarkaške utakmice zahtijeva  posebnu obuku i vježbanje. Izvođenje vježbe na terenu i van njega sa loptom  omogućuje djeci razvoj mišićne snage, kontrolu položaja tijela u odnosu na protivnika ili loptu i planiranje uspješne sekvence pokreta.

 

3. Stabilnost gležnjeva: Brzina u treningu, kretanje natrag i naprijed, višesmjerno trčanje, pivotiranje, okretanje u košarkaškoj igri su veliki izazov za mišiće i posebno stukture oko gležnjeva. U organizovanoj košarkaškoj igri djeca uče sigurne i uspješne načine kako blokirati, proći, ukrasti loptu, skakati i trčati bez povrjeđivanja sebe i drugih. Sportovi s loptom kao što je košarka su odlični za razvijanje reakcija ravnoteže kod djece i strategije ravnoteže te sprječavanje budućih ozljeda.

 

4. Ravnoteža / koordinacija: Kao i kod većine ekipnih sportova,  košarka zahtijeva  koordinaciju gornjeg dijela tijela, ukupnu koordinacije tijela i koordinaciju ruka-oko. Dribling, hvatanje, dodavanje, šutiranje zahtijevaju planiranje, preciznost i brzu reakciju. Hodanje unatrag, okretanje ili trčanje dok se vodi lopta, istovremeno pazeći na druge igrače je izazovna , ali zanimljiva vježba za koordinaciju i svijest o tijelu u prostoru.

 

5. Brzina: Košarka je brz sport u kojem natjecatelji moraju misliti brzo „na nogama“ i brzo reagirati na igru koja može mijenjati zamah i smjer u bilo kojem trenutku.  Mladi sportaši rade na mentalnim vježbama osim fizičkih tehnika. Košarka poboljšava dječju okretnost i brzinu  zbog brzine potrebne za uzmicanje ostalim igračima i brzih kontra-napada.

 

6. Socijalne vještine: Velika vrijednost ekipnih sportova je  razina discipline i komunikacije potrebne za uspjeh u igri. Mladi sportaši uče od najranije dobi kako raditi u timskoj atmosferi, kako obratite pažnju na druge, i reagovati u skladu s tim. Sportaš treba disciplinu da prisustvuju treninzima i poštuje pravila igre. Timski sportovi pripremaju djecu za potrebne socijalne interakcije kasnije u životu. Kroz ove sportove, djeca uče i razumijevaju zajedničku odgovornost, timski rad, kako se nositi s pobjedom i porazom, što je sve primjenjljivo tijekom cijelog života.

 

(*Judy Wang,  PT, DPT Bachelor of Arts and Doctor of Physical Therapy degrees  from Washington University in St. Louis)

 

Sponzori

  

BC BBY

Na ideju o nastavku tradicije BC BBY došla je grupa ljudi kojoj je cilj stvaranje novih košarkaških asova, bazirajući svoj rad isključivo na mlađim kategorijama potencijalnih košarkaša.

Vijesti

Kontaktirajte nas

Adresa: Behdžeta Mutevelića 2B, 71000 Sarajevo,Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 62 04 05 05

Email: info@bc-bby.com

Web: bc-bby.com